Hoeveel grind heb ik nodig voor grindplaten?

Grindplaten zijn heel handig, maar vaak ook belangrijk, om een pad of terras in je tuin te maken. Ze zijn strak, makkelijk te onderhouden en je kunt er alle kanten mee op. Maar hoeveel grind heb je eigenlijk nodig? En hoe leg je die platen en het grind precies? In deze blogpost lees je alles wat je moet weten!

Grind kiezen: groot of klein

Er zijn grindsoorten in allerlei verschillende soorten en maten. Voor grindplaten gebruik je meestal wat grover grind, met steentjes van 16 tot 32 millimeter. Zo blijft alles goed op zijn plaats liggen en zakt het grind niet weg tussen de platen. Denk bijvoorbeeld aan grindsoorten zoals maasgrind, dolomietgrind of siergrind.

soorten grind

Hoeveel grind heb je nodig?

De hoeveelheid grind die je nodig hebt, hangt af van de oppervlakte van je grindpad of terras en de dikte van de grindlaag die je wilt hebben. Houd voor een comfortabele looppaddikte 4 à 5 cm grind aan. Voor een oprit waar auto’s overheen moeten rijden, is een laagdikte van 6 à 8 cm bijvoorbeeld beter.

Bereken de benodigde hoeveelheid grind met deze handige formule:

Benodigd grind (m3) = Oppervlakte (m2) x Laagdikte (m)

Heb je bijvoorbeeld een pad van 10 vierkante meter en wil je een laagdikte van 5 cm? Dan heb je 0,5 m3 grind nodig.

Stappenplan om grindplaten te leggen

Om de grindplaten op de juiste manier aan te legge, hebben we een stappenplan voor je opgesteld. Aan de hand van dit stappenplan zullen de grindplaten in jouw tuin altijd goed liggen.

1. Voorbereiding

Zorg voor een vlakke, stevige ondergrond. Dit is belangrijk om verzakking van de platen te voorkomen. Spit de grond goed om en vul eventuele oneffenheden op met zand of stabilisator.

2. Plaatsing van de grindplaten

Leg de grindplaten strak tegen elkaar aan. Gebruik een rubberen hamer om ze goed op hun plek te tikken. Zorg voor een kleine voeg tussen de platen, zodat ze kunnen uitzetten en krimpen.

3. Grind aanbrengen

Verdeel het grind gelijkmatig over de platen. Gebruik een hark of schoffel om het netjes te verdelen. Zorg ervoor dat alle hoeken en kieren goed gevuld zijn.

4. Randafwerking

Maak de rand van je pad of terras netjes af met grindranden of opsluitbanden. Zo voorkom je dat het grind wegloopt.

grind op grindplaten leggen

Onderhoud

Grindplaten zijn erg makkelijk om te onderhouden. Je hoeft ze alleen af en toe schoon te vegen met een bezem. Verwijder ook onkruid dat tussen de grindplaten groeit. Is er wat grind weggespoeld? Dan kun je dit weer eenvoudig aanvullen.

Extra tips

  • Voor een extra strakke uitstraling kun je de grindplaten op een bedje van zand leggen.
  • Gebruik tuinverlichting om je pad of terras sfeervol te verlichten.
  • Met verschillende grindkleuren en -soorten kun je prachtige patronen creëren.

Klaar voor de slag?

Met deze tips kun je zelf eenvoudig grindplaten in je tuin leggen. Heb je meer informatie nodig? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan altijd voor je klaar.