Grindmatten leggen

Grindmatten leggen is een relatief eenvoudige klus die je zelf kunt uitvoeren. Deze platen met een honingraatstructuur zorgen ervoor dat je grindbed stabiel blijft en niet verschuift. Of je nu een oprit, tuinpad of terras wilt aanleggen, grindmatten zijn een uitstekende keuze. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je grindmatten legt.

Wat is een grindmat?

Grindmatten zijn platen van stevig kunststof met een honingraatstructuur. Deze platen worden onder een laag grind of split gelegd. De honingraatcellen houden het grind stevig op zijn plaats, waardoor het niet meer verplaatst of verzakt. Een grindmat is ontzettend stevig en voorkomt spoorvorming en verzakkingen.

Waarom kiezen voor grindmatten?

Er zijn meerdere voordelen te benoemen om grindmatten te gebruiken. Wij sommen hieronder de belangrijkste voor u op:

  • Onderhoud: doordat het grind niet meer kan verplaatsen, is uw pad minder snel modderig waardoor er veel minder onderhoud aan zit.
  • Onkruidgroei: grindmatten beperken de groei van onkruid tussen de grindstenen.
  • Stabiliteit: door grindmatten te gebruiken bent u verzekerd van een stabiele ondergrond waardoor uw grindpad er altijd netjes en verzorgd uitziet.
  • Waterdoorlatend: grindmatten zijn waterdoorlatend, waardoor water goed kan wegtrekken. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat er geen vervelende plassen ontstaan op uw oprit of in de tuin.
  • Snel en eenvoudig te leggen: grindmatten zijn gemakkelijk zelf te leggen. U kunt dit prima zelf doen en hoeft hiervoor geen bedrijf of klusjesman in te schakelen.

Stappenplan voor het leggen van grindmatten

Wij leggen u graag in duidelijke, heldere stappen uit hoe u de grindmatten het beste kunt neerleggen op uw erf. Lees hieronder snel verder.

Voorbereiding

Zorg voor een vlakke en stabiele ondergrond. Verwijder eventuele planten of wortels. Een stabiele ondergrond is van groot belang om kuilen te voorkomen en om zware belasting aan te kunnen. U kunt eventueel worteldoek over de ondergrond leggen om onkruid te voorkomen. Breng vervolgens een laag zand of fijn grind aan om de ondergrond egaal te maken.

Grindmatten leggen

Het leggen van de grindmatten is zeer eenvouding. U kunt de matten een voor een neerleggen op de ondergrond. Bij uitsparingen kunt u de matten eenvoudig op maat zagen met de hand of met een elektrische zaag. Langs de zijkanten van de grindmatten kunt u kantopsluitingen plaatsen. Deze zorgen ervoor dat het grind er niet af kan rollen en de platen vastgezet kunnen worden. Let er op dat u bij het aanleggen van de matten aan de zijkanten een paar centimeter ruimteoverhoudt en ze niet te strak tegen de zijkanten aan legt. De matten kunnen uitzetten door warmte.

Grind aanbrengen

Wanneer de matten zijn aangelegd kunt u deze vullen met grind of split. Houd een laagdikte van ongeveer 5 cm aan en verdeel het grind goed over de matten, zodat deze niet meer zichtbaar zijn. U kunt dit het beste met een hark doen om zo het grind gemakkelijk en egaal te verdelen over de gehele oppervlakte.

Onderhoud van grindmatten

Grindmatten hebben weinig onderhoud. Let er op dat u regelmatig het onkruid dat tussen de voegen groeit verwijdert. En voeg af en toe wat grind toe om het verlies door gebruik te compenseren. Zo bent u ervan verzekerd dat u heel lang plezier heeft van uw grindmatten.

Op zoek naar de beste grindmatten?

Ben je op zoek naar grindmatten voor je oprit of tuin? Onze grindmatten zijn van de beste kwaliteit en gaan lang mee. Heb je meer informatie nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan altijd voor je klaar.