Grindmatten voor je oprit: een praktische oplossing

Als je grind of split op je oprit legt, merk je na verloop van tijd waarschijnlijk dat er sporen ontstaan door het gebruik. Dit kan het moeilijker maken om weg te rijden met zowel de fiets als de auto. Regelmatig harken kan dit probleem deels verhelpen, maar een permanente en effectieve oplossing is het gebruik van grindmatten. In deze blog lees je hoe grindmatten werken en welke voordelen ze bieden voor je oprit.

Een nette oprit met grindmatten

Iedereen wil een verzorgde en onderhoudsvriendelijke oprit. Grind en split geven een mooie, natuurlijke uitstraling en blijven er altijd netjes uitzien. Een van de belangrijkste redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor split, kiezels en grind is het lage onderhoud. Grindmatten voorkomen dat het grind verschuift door belasting, omdat de rasters in de matten het grind op zijn plaats houden. Deze matten zorgen voor een stabiele ondergrond, waardoor er geen sporen ontstaan wanneer je over de oprit loopt of rijdt.

Verminderde belasting van het riool door grindmatten

Met de steeds hevigere regenbuien in ons land, is het belangrijk om te zorgen dat water goed weg kan lopen en niet leidt tot overbelasting van het riool. Grindmatten helpen hierbij, omdat zowel het grind als de matten waterdoorlatend zijn. Het water kan door de gaten in de matten in de ondergrond trekken, waardoor het grind niet wegspoelt. Sommige waterschappen bieden zelfs subsidies aan voor het vervangen van tegelbestrating door een waterdoorlatende ondergrond. Informeer bij je gemeente of waterschap of er subsidiemogelijkheden zijn in jouw regio.

grindplaten oprit

Minder onderhoud met grindplaten

Een groot voordeel van grindplaten is dat je oprit, parkeerplaats of terrein vrijwel geen onderhoud meer nodig heeft. Het grind blijft stevig vastzitten in de platen, waardoor het niet meer los komt te liggen of verschuift. Hierdoor gaat je oprit jarenlang mee zonder dat je hoeft te harken of de ondergrond vlak hoeft te maken. Grindplaten zijn bovendien eenvoudig te leggen dankzij hun lichte gewicht en het makkelijke koppelsysteem. Zodra de platen zijn geplaatst, kun je ze vullen met grind of split (maximaal 32 mm voor grind en 22 mm voor split). De aanbevolen laagdikte is 5 cm; als je een dunner laagje aanbrengt, worden de platen zichtbaar, terwijl een dikkere laag ervoor kan zorgen dat het grind weer wegzakt en het gewenste effect verloren gaat.

Op zoek naar de beste grindplaten?

Wil je graag grindplaten in je tuin leggen. Onze grindplaten zijn van de beste kwaliteit. Heb je meer informatie nodig? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan altijd voor je klaar.